Thursday, October 11, 2012

saat-saat kematian

salam alayk , entry kali ni adalah tentang kematian , adakah kita sudah sedia menunggu malaikat datang kepada kita untuk menarik roh daripada jasad ? cukup kah amalan2 kita selama ini ? berfikir sejenak .. jika di berikan peringatan akan kematian , mesti ada yg berkata bahawa "hidup hanya sekali" memang lah hidup hanya sekali . tetapi , manfaatkn lah yg sekali itu sebagai bekalan kita untuk ke alam sana ..Saat-saat menghampiri mati ...


100 hari sebelum kematian – Ini adalah tanda pertama dari Allah kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walau bagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.
40 hari sebelum kematian – Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arasy Allah. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih akan merasakan seakan-akan bingung seketika.
7 hari sebelum kematian – Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba- tiba ianya berselera untuk makan.
3 hari sebelum kematian – Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.
1 hari sebelum kematian – Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasanubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.
Hari kematian – Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

ya Allah , seandainya kita tahu bila kematian kita akan sampai , adakah kita akan segera bertaubat ? sudah tentu ada segolongan yg belum tentu bertaubat walaupn telah mengetahui ajal beliau akan sampai ... jd , apakah sebab Allah tidak membenarkan kita mengetahui bila ajal kita akan sampai??buat student2 yg study d bumi anbiya'

Alhamdulillah.. kaki sudah berpijak di bumi anbiya'

Ke mana melangkah?
Ke arah ketaqwaan atau kefasikan? [91:8]

InsyaAllah.. ke arah pelajar bertaqwa ..^^HAMBA ALLAH YG MASIH KKURANGAN ILMU..
betulkan salah silap ^^


terima kasih baca ! Komen La !~

0 Pembaca setia:

Post a Comment